Kanaalzone

De Silo’s van de oude mouterij worden door Stéphane Beel omgevormd naar woningen. De hervorming van het Silogebouw is een delicate opdracht. Enerzijds moeten de massieve silo’s behouden blijven als baken in de omgeving. Anderzijds moeten de nieuwe ingrepen beantwoorden aan de hedendaagse eisen van licht en zicht, comfort en veiligheid. Van de twee centrale cilinders neemt hij over een hoogte van 31 en 28 meter een deel weg. Hij vervangt het door een nieuw transparant, vierkant volume De zes andere silo’s blijven volledig behouden en krijgen kleine openingen die een structurele logica volgen en die specifieke panorama’s omkaderen. Door deze ingreep ontstaan wooneenheden met telkens drie cirkelvormige besloten ruimtes en één vierkante open ruimte. Deze openheid maakt de vierkante ruimte, centraal gelegen in de woning, geschikt als leefruimte en/of keuken.


alubronze


ProjectKanaalzoneLocatieWijnegem, NederlandArchitectStephane Beel ArchitectsStatusGerealiseerd