Alumet – Expert in Hoogwaardig Aluminium Anodiseren

Anodiseer Technieken

Hoogwaardige anodisatie

Het anodiseerproces
is een elektrochemisch proces

Anodiseren is een elektrochemisch proces, waarbij het metaaloppervlak wordt omgezet in een decoratieve, duurzame, corrosiebestendige, slijtvaste oxidelaag. Deze aluminiumoxidelaag is niet aangebracht zoals een coating, maar is volledig geïntegreerd met het onderliggende aluminium. Het heeft een geordende poreuze structuur die additionele processen, zoals inkleuren, mogelijk maakt. Onze anodiseerlagen voldoen aan de hoogste standaarden, zoals QUALANOD en BS.

MECHANISCHE VOORbewerking

Breng het materiaal tot leven
met een Mechanische Voorbehandeling

BORSTELEN

Breng het materiaal tot leven
met onze borstel techniek

Borstelen wordt mechanisch gedaan met een speciale machine. Deze machine kan profielen borstelen vanaf een lengte van 3000mm tot een maximale lengte van 7500mm en 270mm hoog. Borstelen kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden. Bijvoorbeeld om kleine krassen te maken in de oppervlakte van het aluminium zodat een RVS-look ontstaat. Heel licht brons anodiseren in combinatie met borstelen geeft een kleur genaamd Alu-Inox. Het kan ook gebruikt worden om een semi-glanzend oppervlak te creëren door het gebruik van canvas borstels. Het effect is een glanzend oppervlak met zichtbare borstel lijnen. Extrusielijnen worden deels verwijderd. Op plaatwerk adviseren we het gebruik van voorgeborsteld materiaal, voor merknamen en leveranciers neemt u contact op met onze customer service afdeling.

polijsten

Polijsten zorgt
voor een glanzend
glad oppervlak

Polijsten gebeurt mechanisch met een speciale machine, die gebruik maakt van een zachte katoenen wals om een glanzend oppervlak te creëren. Deze machine kan profielen vanaf 3000mm tot 7500mm en 230mm hoogte polijsten. Toepassingen in interieur met een minder dikke anodiseerlaag hebben meer glans en helderheid dan toepassingen buiten. Polijsten kan gecombineerd worden met kleuranodisatie. Alumet kan ook polijsten na anodisatie, waardoor het gepolijste aluminium nog glanzender wordt, met een bijna gevernist uiterlijk. Polijsten kan op profiel, vlakke plaat of composiet (geen zetwerk).

stralen

Gestraald aluminium
kinetisch satineren

Stralen wordt mechanisch gedaan, door heel kleine RVS-deeltjes op het aluminium oppervlak te schieten. Hierdoor wordt een ultra mat oppervlak gecreëerd. Deze machine kan profielen stralen met een minimale lengte van 3000mm, maximale lengte 7500mm en 300mm hoogte.

 

Stralen kan gecombineerd worden met beitsen of chemisch glanzen, waardoor het oppervlak een sparkle glanzende look krijgt. Stralen kan op profielen, platen en zetwerk. Voor platen hebben we 3mm dikte nodig. Deze dikte is om vervorming gedurende het proces te voorkomen.

Chemische Voorbehandeling

Breng het materiaal tot leven
met een Chemische Voorbehandeling

Schoonmaken

Reinigen van het aluminium

Schoonmaken is de eerste stap in het proces van anodiseren. Het duurt ongeveer 10 minuten in een speciale zeep om het aluminium te ontdoen van vuil en olie.

 

Na het spoelen is het aluminium klaar om gebeitst of geanodiseerd te worden, afhankelijk  van de gevraagde bewerking. Het alkaline spoelwater wordt na anodisatie met zuur geneutraliseerd.

beitsen

Beitsen als oppervlaktebehandeling

Mat beitsen is de 2e stap in het proces van chemisch voorbehandelen. Het duurt ongeveer 12 minuten om het product te beitsen in soda, zodat het een zijdezacht oppervlak krijgt. Wanneer gecombineerd met stralen, is een kortere beits tijd nodig.

 

Bij polijsten wordt het beitsproces overgeslagen. Het alkaline afvalwater wordt na anodisatie geneutraliseerd met zuur. Alumet heeft een filter om het opgeloste aluminium op te vangen, waardoor het restproduct in andere industrieën gebruikt kan worden.

Checmisch glanzen

Extra glanzend
oppervlak

Chemisch glanzen is een alternatief voor mat beitsen. In plaats van het aluminium matter te maken, deze stap voegt meer glans toe. Het geeft het aluminium een “heldere” weerspiegeling.

 

Chemisch glanzen gebeurt in een zuurbad, waardoor het oppervlak glanzend wordt door het verwijderen van aluminiumdeeltjes van het oppervlak. Het zure afvalwater wordt geneutraliseerd door het te mixen met het alkaline afvalwater.

Anodiseren

Breng het materiaal
tot leven met Anodiseren

anodiseren

Anodiseren is een elektrochemisch proces

Anodiseren is een elektrochemisch proces dat het metaaloppervlak omzet in een decoratieve, corrosie- en krasbestendige oxidelaag. Dit aluminiumoxide wordt niet op het oppervlak aangebracht zoals een coating, maar is compleet geïntegreerd met het onderliggende aluminium. Dit houdt in, dat het niet kan afbladderen of dat er blazen ontstaan. Het heeft een zeer hoog geordende poreuze structuur waardoor vervolgprocessen zoals kleuren kunnen plaatsvinden. Het anodiseerproces wordt gedaan d.m.v. elektrolyse van water, waarbij het watermolecuul (H2O) wordt gesplitst in zuurstof (O) en waterstof (H). De zuurstof reageert met het aluminium en vormt zo aluminiumoxide (AlO2). Onze anodiseerlagen voldoen aan de kwaliteitsnormen voor exterieur gebruik zoals QUALANOD en British Standard.

Kleurbehandelingen

Breng het materiaal
tot leven met een Kleurbehandeling

kleuren

Breng het aluminium tot leven
met onze kleuren

Kleuren is de belangrijkste stap na het anodiseren. Alumet anodiseert aluminium in kleur en glans. We gebruiken geen pigmenten maat metaalzouten om de kleuren te verkrijgen. Deze metaalzouten reflecteren en buigen het licht waardoor “kleur” wordt gecreëerd. Daarom zijn alle elektrolytische kleuren erg UV-bestendig. Dit betekent geen vervaging! De meeste metaalzouten slaan neer in elektrolytische processen, waarbij tin wordt gebruikt voor bruin-brons en koper voor roodtinten. Goud wordt gemaakt dmv absorptie waarbij ijzerzouten worden gebruikt. De goudkleur wordt iets helderder de eerste maand vanwege de chemische reactie tussen het ijzer, aluminium, water en UV. Deze reactie vindt alleen plaats de eerste maand, daarna stopt het proces en is de kleur extreem UV-bestendig. Alle kleuren zijn lichtecht en behouden hun glans voor zeer lange tijd.

nabewerking Sealen

Sealen gaat corrosie tegen

sealing

Sealen gaat
corrosie tegen

De laatste stap in het anodiseerproces is het sealen. De poriën die gecreëerd zijn tijdens het anodiseren moeten worden gesloten. Wanneer de poriën gesloten zijn krijgt het product zijn anti-corrosie eigenschappen, zodat vervuiling en zuurstof het onderliggend aluminium niet kunnen bereiken. We gebruiken heet kokend water om de anodiseerlaag te sluiten. De aluminiumoxide moleculen veranderen in het proces van vierkantig naar achtkantig, waardoor de poriën uitzetten en sluiten.

nl_NL

Copyright ©2024 Alumet by SR Development