Anodiseren is een elektrochemisch proces, waarbij het metaaloppervlak wordt omgezet in een decoratieve, duurzame, corrosiebestendige, slijtvaste oxidelaag. Deze aluminiumoxidelaag is niet aangebracht zoals een coating, maar is volledig geïntegreerd met het onderliggende aluminium. Het heeft een geordende poreuze structuur die additionele processen, zoals inkleuren, mogelijk maakt. Onze anodiseerlagen voldoen aan de hoogste standaarden, zoals QUALANOD en BS.

Principe van anodiseren

Na de ontdekking hoe een goede bescherming een uiterst dun oxidefilmpje op aluminium al kan geven, lag het voor de hand naar methoden te zoeken om de oxidelaag dikker en nog beter beschermend te maken. Aanvankelijk waren dat chemische methoden. Later is het elektrochemische proces ‘anodisch oxideren’ ontwikkeld. Naar het Engelse ‘anodizing’, noemt men dit meestal anodiseren, terwijl men bij dit proces ook wel spreekt van eloxeren, wat is afgeleid van het Duitse ‘Eloxalverfahren’. Zwavelzuuranodiseren heet ook wel het GS proces, naar het Duitse ‘Gleichstrom Schwefelsäure’.

Naast het anodiseerbad is een gelijkrichter opgesteld, waarvan de negatieve pool is verbonden met de kathodeplaten en de positieve pool met het werkstuk. Onder invloed van de stroomdoorgang ontwikkelt zich aan de anode zuurstof en aan de kathode waterstof.

De zuurstof (evenals de waterstof) ontstaat aanvankelijk in de vorm van vrije atomen, die zeer reactief zijn en op het aluminium inwerken onder vorming van een oxidelaag. Alleen de atomaire zuurstof, die het aluminium verder doet oxideren, wordt hier dus voor gebruikt. Het anodiseerbad is in feite een middel om zuivere zuurstof in de vorm van vrije atomen in contact te brengen met het metaaloppervlak.

In theorie is het gebruik van het soort badvloeistof daarom niet van belangrijk, als het maar een elektrolyt is, dat wil zeggen dat het de elektrische stroom geleidt. De gevormde oxidelaag heeft heel andere eigenschappen dan het aluminium zelf. Deze laag heeft mechanische eigenschappen die tussen glas en porselein in liggen. De laag is hard en bros en bovendien is het een elektrische isolator.

Anodiseren in kleur

Er zijn veel methoden om gekleurd geanodiseerd aluminium te vervaardigen. Alumet gebruikt alleen kleursystemen die zeer kleurecht (uv-bestendig) zijn

Inkleuren met anorganische kleurstoffen

Inkleuren met anorganische kleurstoffen is bijvoorbeeld mogelijk met een éénfase-kleuring, zoals bij gebruik van ferri-ammoniumoxalaat. Dit geeft een goudachtige kleur, maar in geringe concentratie ontstaat de kleur ‘nieuwzilver’. Bij Alumet is deze techniek en kleur verkrijgbaar onder de naam AluGold.

Elektrolytisch inkleuren

Bij elektrolytisch inkleuren maakt Alumet gebruik van metalen uit metaalverbindingen zoals tin uit een oplossing van tin sulfaat. Dit geeft kleuren van licht koper tot zwart. Bij gebruik van kopersulfaat ontstaan kleuren tussen lichtroze en kardinaalrood. Het voordeel van dit elektrolytisch inkleuren is dat het zeer lichtechte kleuren oplevert. Bij Alumet zijn deze kleuren verkrijgbaar onder de namen AluBronze en AluRed. Door aluminium 2x electrolytisch te kleuren ontstaan de kleuren verkrijgbaar onder de naam AluOldCopper.

Combinatiekleuring: elektrolytisch plus anorganische stoffen

Het gebruik van nieuwe, zeer lichtechte, anorganische kleuren in combinatie met elektrolytisch inkleuren komt op dit moment steeds vaker voor, bijvoorbeeld in de kleuren ‘koper’ en ‘messing’. Hierbij kleuren wij eerst elektrolytisch en vervolgens met ferri-ammoniumoxalaat. Bij Alumet zijn deze kleuren verkrijgbaar onder de namen AluCopper en AluBrass

Interferentiekleuring

Interferentiekleuren is een relatief nieuw kleurprocédé dat ook tot de mengkleursystemen gerekend mag worden. Hierbij werkt men niet alleen met kleur, maar ook met lichtbreking (interferentie). Door na het anodiseren in gelijkstroom-zwavelzuur te behandelen in zuur en wisselspanning is het mogelijk het onderste gedeelte van de porie te vergroten. Daarna volgt een elektrolytische metaalafscheiding. De kleuren grijs, blauw en groen worden zo gemaakt. Alumet heeft deze interferentietechniek ook in huis onder de namen AluGrey, AluBlue en AluGreen.

Onze voorbehandelingen

Slijpen

Alumet heeft speciale machines om de toplaag van geëxtrudeerde profielen te egaliseren.

Borstelen

Het effect van borstelen is een glanzend oppervlakte met zichtbare borstellijntjes.

Polijsten

Door materiaal te polijsten ontstaat er een glanzend effect.

Onze badafmeting

De afmetingen van onze baden zijn: 7500mm (l) x 1800mm (d) x 750mm (b).

Welke reinigingsmiddelen?

Reinigen mag uitsluitend gebeuren met middelen die het geanodiseerde oppervlak niet aantasten. Dit zijn ‘pH-neutrale’, synthetische reinigingsmiddelen. Voor het onderhouden of schoonmaken van aluminium raden wij aan deze middelen te verdunnen met koud of warm water. Heeft u interesse in deze speciale schoonmaakmiddelen? Vraag deze aan via info@alumet.nl.

Wij willen u waarschuwen tegen het gebruik van alkalische reinigingsmiddelen, zoals sodahoudende producten en sterke wasmiddelen.

Ook zuren, zoals zoutzuur of fosforzuurhoudende producten raden wij af. Een te lage pH waarde (zuur) of een te hoge pH waarde (zout) zorgt er namelijk voor dat de anodiseerlaag verdwijnt. Schurende of krassende materialen, denk hierbij aan staalwol, straaldraadborstels, schuurpapier en harde polijstmiddelen, veroorzaken ook schade aan de anodiseerlaag. Wilt u meer weten over de geteste schoonmaakmiddelen? Lees meer

Voor altijd mooi

Het reinigen van geanodiseerd aluminium in de bouw gebeurt volgens een vast schema. Dit is afhankelijk van de atmosfeer waarin het aluminium bevindt en de mate van natuurlijke beregening. Als richtlijn kan het volgende gezegd worden:
bij normale omstandigheden en natuurlijke beregening kunt u het aluminium

één keer per jaar schoonmaken met een lap of borstel en veel water. Zoals hierboven beschreven, kunt u ook een neutraal synthetisch reinigingsmiddel gebruiken en vervolgens laten drogen. Bij een industriële omgeving raden wij twee keer per jaar onderhoud aan.

SG ofwel VEC anodisatie

Alumet heeft speciale printapparatuur geïnstalleerd om gegevens op profielen te printen die zijn bestemd voor ‘Structural Glazing’ ofwel VEC anodisatie (Vitrages Extérieurs Collés). De inkt van de inktjetprinter is permanent en daardoor moeilijk te verwijderen. Dit is noodzakelijk bij gevels die zijn verlijmd. Zo is het altijd mogelijk de productiebatch en alle bijbehorende data op te zoeken, mocht er iets aan de hand zijn met de verlijmde glazen puien.

SG ofwel VEC anodisatie