Anodiseren is een elektrochemisch proces, waarbij het metaaloppervlak wordt omgezet in een decoratieve, duurzame, corrosiebestendige, slijtvaste oxidelaag. Deze aluminiumoxidelaag is niet aangebracht zoals een coating, maar is volledig geïntegreerd met het onderliggende aluminium. Het heeft een geordende poreuze structuur die additionele processen, zoals inkleuren, mogelijk maakt. Onze anodiseerlagen voldoen aan de hoogste standaarden, zoals QUALANOD en BS.

Principe van anodiseren

Na de ontdekking hoe een goede bescherming een uiterst dun oxidefilmpje op aluminium al kan geven, lag het voor de hand naar methoden te zoeken om de oxidelaag dikker en nog beter beschermend te maken. Aanvankelijk waren dat chemische methoden. Later is het elektrochemische proces ‘anodisch oxideren’ ontwikkeld. Naar het Engelse ‘anodizing’, noemt men dit meestal anodiseren, terwijl men bij dit proces ook wel spreekt van eloxeren, wat is afgeleid van het Duitse ‘Eloxalverfahren’. Zwavelzuuranodiseren heet ook wel het GS proces, naar het Duitse ‘Gleichstrom Schwefelsäure’.

Naast het anodiseerbad is een gelijkrichter opgesteld, waarvan de negatieve pool is verbonden met de kathodeplaten en de positieve pool met het werkstuk. Onder invloed van de stroomdoorgang ontwikkelt zich aan de anode zuurstof en aan de kathode waterstof.

De zuurstof (evenals de waterstof) ontstaat aanvankelijk in de vorm van vrije atomen, die zeer reactief zijn en op het aluminium inwerken onder vorming van een oxidelaag. Alleen de atomaire zuurstof, die het aluminium verder doet oxideren, wordt hier dus voor gebruikt. Het anodiseerbad is in feite een middel om zuivere zuurstof in de vorm van vrije atomen in contact te brengen met het metaaloppervlak.

In theorie is het gebruik van het soort badvloeistof daarom niet van belangrijk, als het maar een elektrolyt is, dat wil zeggen dat het de elektrische stroom geleidt. De gevormde oxidelaag heeft heel andere eigenschappen dan het aluminium zelf. Deze laag heeft mechanische eigenschappen die tussen glas en porselein in liggen. De laag is hard en bros en bovendien is het een elektrische isolator.

De voordelen van Anodiseren

Fraai uiterlijk met behoud van metaalkarakter

Kleurenkaart

Hoge reflectie voor “cool buildings”

Solar Reflectance

Duurzaam, corrosiebestendig en kleurecht

Onderzoek

80 Jaar LCA, verwachte levensduur van meer dan 80 jaar

Onderzoek

20 Jaar garantie op alle kleuren 20 mu QUALANOD

Garantie

40 Jaar garantie op alle kleuren 25 mu BS3987

Garantie

Vergt zeer weinig onderhoud

Onderhoud

Uitstekend te recyclen (anodiseren = aluminiumoxide) “Cradle to Cradle”

Aan einde levensduur opnieuw kleur geven “Circulaire Economie”

Welke reinigingsmiddelen?

Reinigen mag uitsluitend gebeuren met middelen die het geanodiseerde oppervlak niet aantasten. Dit zijn ‘pH-neutrale’, synthetische reinigingsmiddelen. Deze reinigingsmiddelen worden voor het regelmatig onderhoud sterk met water verdund gebruikt. Eventueel kan men warm water gebruiken. U kunt een aantal schoonmaakmiddelen via de website van Alumet bestellen, info@alumet.nl.  Voor informatie over geteste schoonmaakmiddelen verwijzen wij naar de website van Gütegemeinschaft Reinigung von Fassaden (www.grm-online.de).

Met grote nadruk moeten wij u waarschuwen tegen het gebruik van alkalische reinigingsmiddelen, zoals sodahoudende producten en sterke wasmiddelen. Ook de toepassing van zuren, zoals zoutzuur (vaak toegepast bij het reinigen van stenen gevels) of fosforzuurhoudende producten, raden wij u sterk af omdat de anodiseerlaag hierdoor verdwijnt. Aluminium, dus ook aluminiumoxide, gaat ‘in oplossing’ bij een laag pH (zuur) of hoog pH (zout). Schurende of krassende materialen, denk aan staalwol, straaldraadborstels, schuurpapier en harde polijstmiddelen, zullen eveneens schade veroorzaken aan de anodiseerlaag.

Voor altijd mooi

Het reinigen van geanodiseerd aluminium in de bouw moet geschieden volgens een vast schema. Dit schema is afhankelijk van de atmosfeer, waarin het aluminium verkeert en de mate van natuurlijke reiniging (beregening). Als richtlijn kan het volgende worden gesteld: Bij normale omstandigheden en natuurlijke reiniging door regen kan volstaan worden met 1 maal per jaar reinigen met lap of borstel en overvloedig water. Eventueel gebruik maken van een neutraal synthetisch reinigingsmiddel, vervolgens laten drogen. Bij een industrieel milieu of geen natuurlijke reiniging door regen reinigen als bovenstaand, echter 2 maal per jaar.

SG ofwel VEC anodisatie

Alumet heeft speciale printapparatuur geïnstalleerd om gegevens op profielen te printen die zijn bestemd voor ‘Structural Glazing’ ofwel VEC anodisatie (Vitrages Extérieurs Collés). De inkt van de inktjetprinter is permanent en daardoor moeilijk te verwijderen. Dit is noodzakelijk bij gevels die zijn verlijmd. Zo is het altijd mogelijk de productiebatch en alle bijbehorende data op te zoeken, mocht er iets aan de hand zijn met de verlijmde glazen puien.