Anodiseren is een elektrochemisch proces, waarbij het metaaloppervlak wordt omgezet in een decoratieve, duurzame, corrosiebestendige, slijtvaste oxidelaag. Deze aluminiumoxidelaag is niet aangebracht zoals een coating, maar is volledig geïntegreerd met het onderliggende aluminium. Het heeft een geordende poreuze structuur die additionele processen, zoals inkleuren, mogelijk maakt. Onze anodiseerlagen voldoen aan de hoogste standaarden, zoals QUALANOD en BS.

Principe van anodiseren

Na de ontdekking hoe een goede bescherming een uiterst dun oxidefilmpje op aluminium al kan geven, lag het voor de hand naar methoden te zoeken om de oxidelaag dikker en nog beter beschermend te maken. Aanvankelijk waren dat chemische methoden. Later is het elektrochemische proces ‘anodisch oxideren’ ontwikkeld. Naar het Engelse ‘anodizing’, noemt men dit meestal anodiseren, terwijl men bij dit proces ook wel spreekt van eloxeren, wat is afgeleid van het Duitse ‘Eloxalverfahren’. Zwavelzuuranodiseren heet ook wel het GS proces, naar het Duitse ‘Gleichstrom Schwefelsäure’.

Naast het anodiseerbad is een gelijkrichter opgesteld, waarvan de negatieve pool is verbonden met de kathodeplaten en de positieve pool met het werkstuk. Onder invloed van de stroomdoorgang ontwikkelt zich aan de anode zuurstof en aan de kathode waterstof.

De zuurstof (evenals de waterstof) ontstaat aanvankelijk in de vorm van vrije atomen, die zeer reactief zijn en op het aluminium inwerken onder vorming van een oxidelaag. Alleen de atomaire zuurstof, die het aluminium verder doet oxideren, wordt hier dus voor gebruikt. Het anodiseerbad is in feite een middel om zuivere zuurstof in de vorm van vrije atomen in contact te brengen met het metaaloppervlak.

In theorie is het gebruik van het soort badvloeistof daarom niet van belangrijk, als het maar een elektrolyt is, dat wil zeggen dat het de elektrische stroom geleidt. De gevormde oxidelaag heeft heel andere eigenschappen dan het aluminium zelf. Deze laag heeft mechanische eigenschappen die tussen glas en porselein in liggen. De laag is hard en bros en bovendien is het een elektrische isolator.

Onze badafmeting

De afmetingen van onze baden zijn: 7500mm (l), 1000mm (b) en 1500mm (d).


De voordelen van Anodiseren

Fraai uiterlijk

Fraai uiterlijk met behoud van metaalkarakter

Kleurenkaart
Cool buildings

Hoge reflectie voor “cool buildings”

Solar Reflectance
Duurzaam, corrosiebestendig en kleurecht

Duurzaam, corrosiebestendig en kleurecht

Onderzoek
80 Jaar LCA

80 Jaar LCA, verwachte levensduur van meer dan 80 jaar

Onderzoek
20 Jaar garantie

20 Jaar garantie op alle kleuren 20 mu QUALANOD

Garantie
40 Jaar garantie

40 Jaar garantie op alle kleuren 25 mu BS3987

Garantie
Weinig onderhoud

Vergt zeer weinig onderhoud

Onderhoud
Cradle to Cradle

Uitstekend te recyclen (anodiseren = aluminiumoxide) “Cradle to Cradle”

Circulaire Economie

Aan einde levensduur opnieuw kleur geven “Circulaire Economie”

Welke reinigingsmiddelen?

Reinigen mag uitsluitend gebeuren met middelen die het geanodiseerde oppervlak niet aantasten. Dit zijn ‘pH-neutrale’, synthetische reinigingsmiddelen. Voor het onderhouden of schoonmaken van aluminium raden wij aan deze middelen te verdunnen met koud of warm water. Heeft u interesse in deze speciale schoonmaakmiddelen? Vraag deze aan via info@alumet.nl.

Wij willen u waarschuwen tegen het gebruik van alkalische reinigingsmiddelen, zoals sodahoudende producten en sterke wasmiddelen.

Ook zuren, zoals zoutzuur of fosforzuurhoudende producten raden wij af. Een te lage pH waarde (zuur) of een te hoge pH waarde (zout) zorgt er namelijk voor dat de anodiseerlaag verdwijnt. Schurende of krassende materialen, denk hierbij aan staalwol, straaldraadborstels, schuurpapier en harde polijstmiddelen, veroorzaken ook schade aan de anodiseerlaag. Wilt u meer weten over de geteste schoonmaakmiddelen? Lees meer

Voor altijd mooi

Het reinigen van geanodiseerd aluminium in de bouw gebeurt volgens een vast schema. Dit is afhankelijk van de atmosfeer waarin het aluminium bevindt en de mate van natuurlijke beregening. Als richtlijn kan het volgende gezegd worden:
bij normale omstandigheden en natuurlijke beregening kunt u het aluminium

één keer per jaar schoonmaken met een lap of borstel en veel water. Zoals hierboven beschreven, kunt u ook een neutraal synthetisch reinigingsmiddel gebruiken en vervolgens laten drogen. Bij een industriële omgeving raden wij twee keer per jaar onderhoud aan.

SG ofwel VEC anodisatie

Alumet heeft speciale printapparatuur geïnstalleerd om gegevens op profielen te printen die zijn bestemd voor ‘Structural Glazing’ ofwel VEC anodisatie (Vitrages Extérieurs Collés). De inkt van de inktjetprinter is permanent en daardoor moeilijk te verwijderen. Dit is noodzakelijk bij gevels die zijn verlijmd. Zo is het altijd mogelijk de productiebatch en alle bijbehorende data op te zoeken, mocht er iets aan de hand zijn met de verlijmde glazen puien.

SG ofwel VEC anodisatie