Geanodiseerd aluminium heeft een fraai, mat zilveren uiterlijk, dat in de moderne architectuur bijzonder goed past. Het wordt dan ook op grote schaal toegepast. In de loop der tijd is de vraag naar gekleurd geanodiseerd aluminium echter toegenomen. Door de goede eigenschappen van het aluminium te combineren met hoog kwalitatief gekleurde anodiseerlaag, maken wij een brede toepassing van aluminium mogelijk.

Ons kleuren assortiment

Ons kleurenassortiment bevat naturel zilver, goud, brons, koper, grijs, zwart, rood, blauw en groen. Hiernaast produceren wij ook speciale afwerkingen zoals RVS-look, chroomlook en titaniumlook. Deze speciale looks ontstaan door het combineren van mechanische bewerkingen met kleuranodisatie.

Voordelen

  • Fraai uiterlijk met behoud van metaalkarakter
  • Hoge reflectie voor “cool buildings”
  • Duurzaam, corrosiebestendig en kleurecht
  • 80 Jaar LCA (verwachte levensduur)
  • 20 Jaar garantie 20 mu QUALANOD
  • 40 Jaar garantie 25 mu BS3987
  • Vergt zeer weinig onderhoud
  • Uitstekend te recyclen “Cradle to Cradle”
  • Opnieuw kleur geven “Circulaire Economie”

Anodiseren in kleur

Er zijn veel methoden om gekleurd geanodiseerd aluminium te vervaardigen. Alumet gebruikt alleen kleursystemen die zeer kleurecht (uv-bestendig) zijn

Inkleuren met anorganische kleurstoffen

Inkleuren met anorganische kleurstoffen

Inkleuren met anorganische kleurstoffen is bijvoorbeeld mogelijk met een éénfase-kleuring, zoals bij gebruik van ferri-ammoniumoxalaat. Dit geeft een goudachtige kleur, maar in geringe concentratie ontstaat de kleur ‘nieuwzilver’. Bij Alumet is deze techniek en kleur verkrijgbaar onder de naam AluGold.

Elektrolytisch inkleuren

Elektrolytisch inkleuren

Bij elektrolytisch inkleuren maakt Alumet gebruik van metalen uit metaalverbindingen zoals tin uit een oplossing van tin sulfaat. Dit geeft kleuren van licht koper tot zwart. Bij gebruik van kopersulfaat ontstaan kleuren tussen lichtroze en kardinaalrood. Het voordeel van dit elektrolytisch inkleuren is dat het zeer lichtechte kleuren oplevert. Bij Alumet zijn deze kleuren verkrijgbaar onder de namen AluBronze en AluRed. Door aluminium 2x electrolytisch te kleuren ontstaan de kleuren verkrijgbaar onder de naam AluOldCopper.

Combinatiekleuring: elektrolytisch plus anorganische stoffen

Combinatiekleuring: elektrolytisch plus anorganische stoffen

Het gebruik van nieuwe, zeer lichtechte, anorganische kleuren in combinatie met elektrolytisch inkleuren komt op dit moment steeds vaker voor, bijvoorbeeld in de kleuren ‘koper’ en ‘messing’. Hierbij kleuren wij eerst elektrolytisch en vervolgens met ferri-ammoniumoxalaat. Bij Alumet zijn deze kleuren verkrijgbaar onder de namen AluCopper en AluBrass

Interferentiekleuring

Interferentiekleuring

Interferentiekleuren is een relatief nieuw kleurprocédé dat ook tot de mengkleursystemen gerekend mag worden. Hierbij werkt men niet alleen met kleur, maar ook met lichtbreking (interferentie). Door na het anodiseren in gelijkstroom-zwavelzuur te behandelen in zuur en wisselspanning is het mogelijk het onderste gedeelte van de porie te vergroten. Daarna volgt een elektrolytische metaalafscheiding. De kleuren grijs, blauw en groen worden zo gemaakt. Alumet heeft deze interferentietechniek ook in huis onder de namen AluGrey, AluBlue en AluGreen.